2 januari 2020

De laatste dag van het jaar

Door Eva Bal

Oudejaarsavond, een avond waarop je terugkijkt, herinneringen ophaalt, geniet van de mooie momenten, van de succesjes, baalt van dat wat minder goed afliep dan je had gehoopt, verdriet hebt van geleden verlies…… De champagne staat koel, oliebollen verspreiden een heerlijke geur, het vuurwerk ligt klaar. Maar wat maakt deze avond anders dan andere? Er volgt gewoon een nieuwe dag, net als altijd en toch is het elk jaar weer een hele happening. Hoe kan dat? Waarom?

Wat maakt 31 december bijzonder?
De laatste dag van het jaar biedt hoop voor de toekomst, want na elke 31 december start er een nieuw jaar. Een jaar waarin je beter je best gaat doen, een jaar waarin je een nare periode achter je laat of er juist voor gaat zorgen dat het net zo’n fijn en mooi jaar als het afgelopen jaar wordt. Hoe dan ook, een nieuw jaar geeft houvast, biedt perspectieven. We bedenken niet voor niets allerlei voornemens die we in het jaar dat voor ons ligt zeker waar gaan maken. Heerlijk toch, een doel stellen! Ervoor gaan! Genieten van triomfen!

En onze laatste dag van het jaar?
Op oudejaarsdag bracht ik mijn dochter naar een vriendin. Logeertas mee, veiligheidsbril, appels, eieren. Ach ja, ook in de vakantie moesten de meiden voor school aan de slag. Een project voor Duits. Ze gaan Duitse appelflappen maken. Althans, ze gaan hun appelflapbakavontuur filmen en vertellen in het Duits welke ingrediënten de aller-lekkerste appelflappen opleveren en hoe je nou zo’n heerlijke bladerdeeghap realiseert.
Eenmaal  afgeleverd rijd ik naar huis en het mijmeren begint. Fijne herinneringen ploppen achter elkaar in mijn gedachten. Herinneringen aan heerlijke vakanties, leuke dagjes weg, knappe sportprestaties, kleine genietmomentjes en nog veel meer. ’s Avonds lekker aan de bubbels, die kun je namelijk de hele avond drinken, hiervoor hoef je in principe niet tot 12 uur te wachten…. Een film op Netflix, nog even tussen de verschillende zenders heen en weer zappen en dan kan het aftellen beginnen. Klokslag 12 uur luiden de eerste vuurpijlen het nieuwe jaar in. Happy new year everybody!

Het nieuwe jaar begint voor ons in ieder geval goed, wij halen onze dochter weer op! Samen lekker bijkomen van een knallende start van het nieuwe jaar. Kom maar op!

Januari 2020