2 november 2020

Wat eten we vandaag??

Door Eva Bal

Als er één vraag is waarvan je zeker weet dat die in de top 10 van meest gestelde vragen staat, dan is dat wel ‘wat eten we vandaag?’. Een eenvoudige vraag, maar met -potentieel- nogal een flinke diepgang. Want ‘wat eten we vandaag?’ is helemaal niet zo gemakkelijk te beantwoorden, althans niet zonder enige voorbereidingstijd. Nee, het beantwoorden van deze simpele vraag, een vraag waar je helemaal niet over hoeft na te denken en die in een opwelling zo uit je mond rolt, vereist nogal wat. Want een antwoord als ‘iets lekkers’ of ‘kijk maar in de koelkast’ lijkt nooit het goede antwoord te zijn…….


Het boodschappenlijstje als wekelijks huiswerk

Vanwege het coronavirus doen we één keer in de week boodschappen, dus eens per week zit ik te zwoegen op een lijstje. Een boodschappenlijstje waarmee we voor de hele week voorzien zijn van vezels, vitaminen en mineralen. Nu vind ik een hele week vooruit denken in termen van menusuggesties best een opgave. Op één of andere manier voelt het alsof ik elke week weer opnieuw het wiel aan het uitvinden ben. Je zou natuurlijk een soort weekmenu kunnen maken, zodat altijd vast staat wat je op maandag eet, wat je dinsdag op tafel zet, enzovoort. Hoe simpel is het dan om het wekelijkse boodschappenlijstje op te hoesten! Maar nee, we houden van variatie, we willen af en toe iets nieuws uitproberen en tsja, de aanbiedingen in de supermarkt laten we liever ook niet liggen. Daarom ga ik elke vrijdag achter de laptop zitten en zoek ik uit op basis van welke bonusaanbiedingen we een lekkere maaltijd kunnen maken en doe ik inspiratie op op de receptenpagina van AH (want ook AH kopt de vraag Wat eten we vandaag? er op hun website steevast in …. inclusief mogelijke antwoorden). Verder graaf ik in mijn geheugen naar die lekkere maaltijd van laatst, waarvan iedereen zei ‘dat lust ik nog wel een keer!’. En al die inspanningen leveren dan elke week toch weer een boodschappenlijstje op.


Het antwoord ligt op tafel
Maar om weer even terug te komen op de vrijwel dagelijks gestelde vraag ‘wat eten we vandaag?’ en het daarbij goed beslagen ten ijs willen komen … ik heb er iets op gevonden! Als ik nu mijn wekelijkse huiswerk doe, het beruchte boodschappenlijstje dus, dan noteer ik gelijk wat we welke dag gaan eten de komende week. Hiervoor heb ik een leuk notitieblokje met ringband aangeschaft. Eentje met een vrolijk kaft en een handige bladwijzer, zodat je altijd de juiste pagina openslaat. En dat boekje ligt binnen handbereik gewoon op de tafel. Hierin wordt bijvoorbeeld keurig beschreven
* wat de pot schaft op zaterdag,
* welk eten er met een gastronomisch tintje voor de zondag op het menu staat,
* welke snelle maaltijd ik op maandagavond in elkaar flans,
* welk groenteprutje er dinsdag uit de oven getoverd kan worden,
* of we woensdag voor aardappelen-groente-(vegetarisch) vlees gaan,
* wat voor nieuws we op donderdag gaan uitproberen en
* of we vrijdag iets uit de vriezer eten of toch iets uit de tuin (we hebben namelijk een ieniemienie moestuin, maar daarover op een ander moment meer).
Te allen tijde duidelijkheid over het eten en dat boekje levert straks ook nog eens een schat aan maaltijdideeën op zodat -bij inspiratiegebrek tijdens het opstellen van het boodschappenlijstje, want tsja het blijft toch een beetje aanvoelen als huiswerk- ik altijd wel kan terugvallen op wat we al eens eerder hebben gegeten.

En als nu de vraag wordt gesteld ‘wat eten we vandaag?’ dan is mijn antwoord steevast: ‘dat staat in het boekje!’ Dat antwoord rolt er net zo gemakkelijk uit als de vraag ‘wat eten we vandaag?’. Iedereen tevreden;).