22 november 2020

Picture perfect

Door Eva Bal

Wij zijn in de ban van het programma ‘Het perfecte plaatje’! Heerlijk om te zien hoe elke week Bekende Nederlanders zich in allerlei bochten wringen om die overtuigende, scherpe en in een mooie kadrering uitgesneden foto te schieten. Daar waar de één (schijnbaar) onbezonnen met de camera rondrent en op goed geluk foto’s maakt, denkt de ander vooraf na over de compositie waarin de omgeving en het foto-onderwerp samen tot het wauw-effect kunnen leiden. Beide aanpakken leveren trouwens best mooie foto’s op….


Schiet maar raak
Geïnspireerd door dit televisieprogramma, de mooie plaatjes die op Instagram voorbijkomen en de online tips die ons beloven dat IEDEREEN mooie foto’s kan maken, hebben we onszelf de opdracht gegeven om elke maand een speciale foto te maken. Elke maand heeft een thema. Zo gaan we bijvoorbeeld in februari aan de slag met weerspiegeling, staat in mei de mens centraal en proberen we in de maand augustus vorm te geven aan minimalisme. Niet om het perfecte plaatje te schieten, maar gewoon omdat het leuk is!

In december richten we ons -heel toepasselijk voor deze maand- op lekkere hapjes. Hoe zet je een heerlijke taart, een uitgebalanceerd diner of een gezellig ontbijtje zo op de foto dat je er gelijk je tanden in wilt zetten? Omdat deze lekkere opdracht uitnodigt om gelijk aan de slag te gaan (en daarnaast is het tenslotte bijna december…), hebben we met een rol wit behang en een zwart, verduisterend rolgordijntje dat in de aanbieding was, onze eigen minifotostudio gebouwd. Mijn dochter had vanmorgen op basis van een gezond recept een fruitcake gebakken, die ze vervolgens in de spotlights heeft gezet. Na een aantal wat minder geslaagde foto’s -namelijk onderbelicht, overbelicht of onscherp- zijn de juiste instellingen gevonden en werd de cake smakelijk vastgelegd. Het zwarte rolgordijn leende zich uitstekend als achtergrond voor het poedersuikerstrooi-effect (hiermee werd de cake iets minder gezond, maar ja, alles voor de foto hè).

Na afloop van de foodshoot hebben we getest of de cake in het echt net zo lekker was als de foto deed geloven. In dit geval lagen ‘expectations and reality’ helemaal op één lijn. De cake was heerlijk! Wie wist dat fotograferen zo lekker kon zijn?!


De mooiste foto’s, gewoon voor het grijpen
Niet alle natuurlijk, maar wel de leukste, gekste, mooiste en meest bijzondere foto’s krijgen een plekje in het fotoalbum. Vroeger, heeeeel vroeger, plakte ik de foto’s in en dat leverde megadikke fotoalbums op. Nu kun je de digitale foto’s natuurlijk gewoon via de telefoon, de tablet of de laptop laten zien, maar ik ‘swipe’ liever door een echt en tastbaar fotoalbum. En hoe fijn is het dat je tegenwoordig een fotoalbum in z’n geheel kunt laten afdrukken! Spelen met het formaat van de afbeelding, wel of geen kleurkader, nog even een korte tekst erbij zodat we nooit meer vergeten waar we in de zomervakantie van jaartal huppeldehup naar toe zijn geweest… ’t Is even een klusje, maar je hebt de foto’s dan zo voor het grijpen én je hebt een serieuze hoeveelheid minder boekenplanken nodig om complete jaargangen met foto’s in je woonkamer kwijt te kunnen. Voor elk album kies ik weer een nieuwe kleur kaft, maar helaas is de keuze niet reuze. De meeste kleuren zijn daarom inmiddels al meerdere keren gebruikt. Tsja, dat krijg je hè als je ‘door schiet’.


Foto’s maken, perfect of niet, wij vinden het gewoon leuk.
Ben je benieuwd of de foto-opdrachten ‘perfecte plaatjes’ opleveren? Kijk dan eens in de Fotogalerij!

November 2020