30 januari 2021

Waterballet

Door Eva Bal

Iets meer dan twee jaar geleden hebben we onze badkamer laten upgraden. We waren uitgekeken op het jaren 90 ontwerp en we gunden onszelf wel een wat luxere uitvoering. Een wellness-experience zoals dat zo mooi heet. Nu heeft onze badkamer het formaat van een postzegel, maar alles zat er wel in: ligbad, aparte douche, toilet, hoge kast en uiteraard een wastafel. In het nieuwe ontwerp heeft het bad plaats gemaakt voor een ruime inloopdouche. Voor de spa-beleving moest er toch iets opgeofferd worden….. Maar dan heb je wel wat. De inloopdouche zou zo ruim worden dat je er bij wijze van spreken in zou kunnen dansen. Verder is de standaard wastafel ingeruild voor een mooi en modern dubbel exemplaar, de ‘ouderwetse’ radiator waar de verf een beetje van af begon te bladderen is vervangen door een designding en we hebben gekozen voor een luxueuze combi van grote, witte tegels en tegels in een antracietkleur. Echt een plaatje!


Van gewoon naar bijzonder
En toen was het zo ver. In een week, misschien ietsjepietsje meer, zou onze gewone badkamer getransformeerd worden in een prachtige en luxe badkamer. De bestaande badkamer werd leeggehaald en de realisatie van het spagevoel kon beginnen. Leidingen werden verplaatst, muurtjes werden opgetrokken en de contouren van het digitale ontwerp werden in het echt zichtbaar. Maar toen bleken er te weinig tegels te zijn. Sh#t. Er waren echt voldoende besteld. Toch beschikte de installateur op magische wijze over te weinig tegels ….. Tot overmaat van ramp had de grootste tegelleverancier van Nederland, daar waar onze tegels natuurlijk vandaan moesten komen, te maken met een storing in de logistieke software met als gevolg dat er geen tegel in en -nog veel erger- geen tegel meer uit het magazijn kwam. “Uhm, het gaat iets langer duren voordat de badkamer af is”, zei de installateur.

Een week zonder badkamer is te overzien, ook voor een periode van tien dagen zijn er wel mogelijkheden te bedenken, maar 2 à 3 weken is gewoon niet leuk meer. We hebben van de nood een deugd gemaakt en een gezellig vakantiehuisje gehuurd. Een chalet met maar liefst twee badkamers. Heerlijk! Aan het einde van deze minivakantie was onze badkamer nog steeds niet gebruiksklaar, maar dat zou niet lang meer duren. Inmiddels was de softwarebug bij de leverancier uitgeschakeld, zodat de benodigde tegels bijna konden worden opgehaald. Bijna. “Nog even geduld a.u.b.”

Gelukkig werden er van allerlei kanten oplossingen aangedragen voor ons ‘wij-zitten-langer-dan-gedacht-zonder-badkamer-probleem’. We mochten zelfs in het hotel om de hoek zo goed als gratis douchen in één van de hotelkamers. Waarschijnlijk was onze wanhoop en frustratie tussen de regels door te lezen. In de tussentijd gingen er nog meer dingen mis, maar voor alles werd uiteindelijk het puntje toch op de i gezet. Ook al was dat dan in de 2e of 3e poging. Geduld kun je trainen zeg maar en wij zijn met vlag en wimpel geslaagd voor deze cursus. Na zo’n vier weken was de badkamer eindelijk klaar en konden we gaan genieten van onze luxe, mooie en nu veel ruimer ogende badkamer. Fijn!


Water kiest de weg van de minste weerstand
Inmiddels zijn we twee jaar verder en de badkamer bevalt prima. Maar wat is er toch aan de hand met het laminaat op de overloop en in de kamer van mijn dochter? Het trekt helemaal krom. Ja hoor, daar zitten we op te wachten: lekkage. En raad eens waar de bron van de lekkage zit? Juist, in de badkamer. Dus mocht je willen weten welke installateur je niet moet uitkiezen voor het plaatsen van een badkamer, wij kennen er wel eentje.


Gelukkig zijn we goed verzekerd en kan de vloer op de bovenverdieping kosteloos vervangen worden. Straks gaat er een installateur -je weet wel, niet die ene- de aanlegfouten in de badkamer herstellen. Komt allemaal weer goed, maar wat een gedoe. Ik denk dat ik na deze toestanden wel behoefte heb aan een relaxmomentje in bijvoorbeeld een luxe badkamer waar het spagevoel vanaf straalt….

Januari 2021