1 januari 2022

4-seizoenenweer

Door Eva Bal

Nederlanders en hun weerbeleving, je zou er een boek over kunnen schrijven. Niks zo veranderlijk als het weer en wij Nederlanders ‘vinden altijd overal wat van’, dus schrijfstof genoeg zou je zeggen. Het weer komt nooit goed uit. Het is kouder dan je wilt, het regent te veel, de wind waait net iets te hard en als de zon eens echt lekker schijnt vinden we het met z’n allen toch al snel wel errug warm. Maar in de afgelopen week liet het weer zich van een verrassende kant zien. Vrijwel alle seizoenen passeerden de revue.

Winter
Rond de kerst werden we getrakteerd op zonnig weer en hebben wij er maar een stranddag van gemaakt. Nou ja dag, eerder een strandúúrtje, want na een tijdje foto’s maken (zonder handschoenen) waren de vingers veranderd in ijsklompjes. Wel zon, geen zomer en met een koud windje en temperaturen van ruim onder nul was het ‘lekker fris’ zeg maar.
Onze Canadese vrienden lachen ons nu waarschijnlijk uit. “Wat nou fris. Bij ons is het pas echt winter!” Zij stonden vorige week in de stralende zon een pannetje kokend water in de lucht te gooien. Waarom zou je denken? Nou, bedenk daar temperaturen van -32 graden Celsius bij en dan kun je je wel voorstellen wat er met dat water gebeurt. Dat verdampt en bevriest gelijk en laat de meest prachtige, ja hoe noem je die eigenlijk, uhm ijskristallenwolken (??) zien. Wat een prachtig gezicht! Maar in Nederland hebben we wel één hele dag kunnen schaatsen op natuurijs. Dus de winter kunnen we aftikken.

Lente
Richting het einde van het jaar schoten de temperaturen omhoog naar 13 à 15 graden. De winterjassen waren opeens veel te warm en tsja, wat doe je dan aan? Gevalletje keuzestress voor de kledingkast én de kapstok.
Ook lieten de eerste sneeuwklokjes zich zien. Laat je trouwens niet in de luren leggen door de naam, want de winter heeft niks met dit schattige bloemetje te maken. Sneeuwklokjes zijn gewoon sneeuwwitte lentebloeiers, vroege lentebloeiers dan wel, maar niettemin bloemetjes die in de lente (behoren te) bloeien. Check, seizoen 2 kunnen we afvinken.

Herfst
En vandaag viel de regen met bakken uit de lucht. Hollands weer noemen we dat. Regenjassenweer. Herfstweer. Google maar eens op Hollands weer en dan vind je allemaal afbeeldingen van fietsers die in een plensbui tegen de wind in ploeteren, van omgeklapte paraplu’s en mensen die als verzopen katten thuis komen na een ‘lekkere’ wandeling. Ach, het is Nieuwjaarsdag, we mogen eerst wel even rustig bijkomen van de jaarwisseling. En wat is dan lekkerder dan hangen op de bank, onder een dekentje, met een kerstfilm, chocolademelk met slagroom, wie doet je wat.

Maar als we de wind, de regen en de kou even wegdenken is het gewoon een mooie zomerdag!! Gelukkig Nieuwjaar iedereen!