Vogels schieten
Zoals al eens eerder beschreven, vind ik fotograferen best leuk om te doen. In het afgelopen jaar heb ik me een beetje verdiept in het fotograferen van vogeltjes. Vrolijk kwetterende vogeltjes in het bos, schuwe vogels in de weilanden en lawaaiige vogels boven en in het water. Zo kom je nog eens ergens!
Het afgelopen weekend ben ik vroeg op pad gegaan naar mijn favoriete vogelkijkhut. Vlak voor zonsopkomst zat ik er klaar voor. Met een weids uitzicht over het water wachtte ik op de reguliere vogels zoals witte reigers, grauwe ganzen, eenden, aalscholvers, zwanen, roodborstjes en meesjes, maar er verscheen he-le-maal niks. Zelfs het ijsvogeltje met wie ik in gedachten had afgesproken, meldde zich niet. Nu was ik de enige fotograaf in de vogelkijkhut. De andere fotografen, de échte fotografen met grote telelenzen in camouflagehoezen en (ijzersterke) verhalen over waar en wanneer ze welke vogel op de gevoelige plaat hadden vastgelegd, hadden er ook voor gekozen om thuis te blijven. Wisten zij beter? Hebben zij misschien de rituelen van de vogels al volledig doorgrond en was het tijdstip waarop ik er was een totaal oninteressant fotomoment?
Na een uur in de kou, het was -1 graad Celsius, waren mijn vingers veranderd in ijsklompjes maar ik voelde me heerlijk zen. Want ook zonder vogeltjes is het een prachtig plekje. Zeker wanneer het roze van de zonsopkomst zichtbaar wordt en je de wind door het riet hoort ruisen.
Soms heb ik geluk en verschijnen er bijzondere vogeltjes. Daar word ik dan weer op gewezen door de echte fotografen -je weet wel die met grote telelenzen in camouflagehoezen- zodat het net lijkt of ik toch best aardig kan fotograferen en oog heb voor het moois in de natuur.
Maar eerlijk is eerlijk, regelmatig heb ik geen idee wat voor vogel ik schiet. Dankzij een natuurfotograaf ….inderdaad zo eentje met een telelens in een camouflagehoes…. heb ik nu een fantastische app op mijn telefoon, Obsidentify. Deze app vertelt mij welke vogel ik heb gefotografeerd. En die app is zo lekker zeker van zichzelf. Met percentages geeft-ie de waarschijnlijkheid aan om welke vogel het gaat. Hoe leuk is het dan als de app het 100% zeker weet dat ik een steenloper, een waterral, een kemphaan, een snor (ja, dat is ook een vogel) of bijvoorbeeld een Berthelotse pieper heb gefotografeerd. Leuk en leerzaam, want tsja, weet ik veel ;).