24 januari 2021

Op zoek naar nieuwe hobby’s in coronatijd

Door Eva Bal

Column “Anita & Eva”
Corona en de bijbehorende maatregelen. Beperkend, maar soms ook vernieuwend. Vertel eens, wat heb jij ontdekt nu de wereld anders in elkaar steekt dan we gewend zijn?



Hé Eva,

Ben net terug van het zwemmen in buitenwater. Ideetje van een clubgenoot die spontaan de app “wij blijven buitenzwemmen” lanceerde. Deze sportieve uitdaging kon ik natuurlijk niet laten schieten en nu de zwembaden dicht zijn een mooi alternatief. Uiteraard alles op 1,5 meter.

Om de elementen van de natuur te trotseren moet er van alles aan en mee: een wetsuit, handschoenen, sloffen, cap, badmuts, zwembrilletje, drijvertje (a la Baywatch), handdoek, warme kleding voor na de tijd, thermoskan met thee. Chaotisch loop ik dan op zaterdagochtend door het huis, waarbij Gerard geërgerd roept: “Heb je eigenlijk wel zin?”

Nou ik heb best wat koudwatervrees op die momenten en als het grijs is, de regen tegen het raam tikt en de wind zich ook nog laat horen dan wil ik deze vraag graag met “NEE !!” beantwoorden. Maar ik laat me natuurlijk niet kennen.

De eerste slagen zijn ook best fris, het koude water prikt tegen je gezicht en je raakt eigenlijk een beetje verdoofd. En dan is  het een kwestie van doorzetten. We roepen elkaar regelmatig toe: “Gaat het?” en “Wat is dit toch lekker!” Na een 1,5 kilometer gaan we weer richting de kant. Het lijkt of we een bezoek hebben gebracht aan de tandarts, waarbij de verdoving nog niet is uitgewerkt. Met onze verkrampte gezichten die min of meer opgesloten zitten in onze cap zeggen we nog wat onverstaanbare dingen tegen elkaar.

Vervolgens kleden we ons aan en drinken we gezamenlijk nog wat. Het is eigenlijk een wonder dat bij het inschenken nog niemand zich heeft verwond, want alles trilt. Onze armen, handen, benen en het gevoel in de voeten is ook niet wat het moet zijn. Wat ook de rit terug naar huis uitdagend maakt. Trillende handen aan het stuur en met bibberende benen probeer ik mijn voeten, waar nog weinig gevoel in zit, op de pedalen te houden (vroem iiee vroem). Dit gebeurt in opperste concentratie. 

Maar wat is het kicken! Jij nog een leuke hobby ontdekt in corona-tijd?

 
Groetjes, Anita

Hoi Anita,

Je bent wel een bikkel hoor! Ik zag op Facebook de foto’s voorbij komen en heb gelijk een extra trui aangedaan. Zo koud kreeg ik het ervan. Nee, dat ‘diepvrieszwemmen’ is niks voor mij. Ik ga liever voor een iets warmere inspanning. En ook zonder water. Nou ja, op een paar zweetdruppeltjes na dan……

Nu alle sportscholen dicht zijn en het hardlopen in de buurt ook niet helemaal mijn ding bleek, zijn we eind vorig jaar op zoek gegaan naar een alternatief. Stilstaan is achteruitgang zeggen ze, dus ik wilde graag weer in beweging komen.

Inmiddels staat er een glanzende crosstrainer in onze garage. Met een paar stappen sta ik in ons sportpaleis, dus geen plek voor slappe excuusjes als ‘ik ben te moe om naar de sportschool te fietsen’ of ‘o nee hè, dan moet ik eerst nog tanken, dat kost weer veel te veel tijd’. Geen vaste tijden, de crosstrainer past zich helemaal aan mijn en-nu-heb-ik-zin-om-even-te-sporten-bui aan. En het apparaat past er, sinds we de garage hebben uitgemest, prima bij!

Ik schiet in mijn sportkleren en een paar seconden later sta ik al een warming-up te draaien. Maar ja, een crosstrainer is ‘maar’ een crosstrainer. Hoe maak je het steppen nog iets aantrekkelijker? Het belooft natuurlijk een prima conditie, lekker gespierde bovenbenen en billen en de overtollige kilootjes zouden er ook gestaag van moeten verdwijnen. Alleen dat zou al voldoende moeten motiveren, maar het blijft nog steeds ‘maar’ een crosstrainer.

Netflix bleek de uitkomst, genre actiefilms natuurlijk. De beelden moeten uiteraard op z’n minst aansluiten bij mijn fanatieke gestap en niet een vertragende factor worden. Ik ga namelijk heeeeeel hard ;). Ik heb de muziekstandaard als houder voor de iPad voor de crosstrainer neergezet en ben zo’n drie keer per week aan het crossflixen, netcrossen, flixtrainen, …..
Dus als je na het buitenzwemmen een keertje bij wilt komen met een leuke actiefilm? Ik heb wel een paar suggesties!


Groetjes, Eva



Anita en Eva kennen elkaar via de turnvereniging van hun dochters. Ze zijn jaren geleden gestart met het schrijven van de nieuwsbrieven voor die vereniging. Inmiddels zijn hun wegen op dat pad gescheiden, maar ze hebben elkaar af en toe nog wel wat te vertellen. Benieuwd? Lees gerust mee. Hun belevenissen worden op de genoemde websites gepubliceerd.